Rólunk

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény 1973-ban jött létre kerületi helytörténészek és több elhivatott lokálpatrióta összefogásával. Kezdetekben a Gyűjtemény egy kicsiny szobában lelt otthonra a Városmajor utca 76. alatti garázshelyiségben, ahol a gyűjtési tevékenységet erősen korlátozta a félszobányi terület.

Az évek folyamán azonban a gyűjtemény egyre jobban növekedett, így 1984 végére a Maros utca 1. alatti galériázott kiállítóhelyre költözött, majd innen 1998-ban a Városmajor utca 16. szám alatti korábbi három tantermes iskola helyére, ezután 2004 végén a Hegyvidék Önkormányzata – a kerület gazdag múltjára való tekintettel – külön helytörténeti gyűjtemény kialakításáról határozott a Beethoven utca 1/b. alatt.

2005. január 1-jén önálló intézményként megalakult a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény. A nagy látogatottság és a gyors fejlődés miatt hamar a főváros egyik legaktívabb helytörténeti gyűjteményévé nőtte ki magát. Az elmúlt több mint negyvenöt évben a kerületi Tanács, majd a Hegyvidéki Önkormányzat fenntartásában működött az intézmény, 2017-től a MOM Kulturális Nonprofit Kft. telephelyeként talált új otthonra a gyönyörűen felújított egykori Zugligeti Lóvasút végállomásának helyén a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban.

DSC 3307