Magyar leiras:

„Csodálom az embereket, miért mennek oly messze vidékre nyaralni, mikor e hegyek s az itteni kilátás kiállja a versenyt a legszebb világrészekkel.” /Erzsébet királyné/

Helytörténeti séta a Normafán – Hegyvidéki Kulturális Szalon és a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény közös programja

Petőfi Sándor: A hegyek közt – részlet:

„Áldó keze az atyának,
Ugy hajolnak rám az ágak.
Istenem, de boldog vagyok!
Majd, hogy sírva nem fakadok.”

/Zugliget, 1848. szeptember 8./

A Normafa Budapest egyik legkedveltebb kirándulóhelye, melynek ezernyi titka, érdekessége, története van, ami igazi csemegét jelenthet a helytörténet és a természet kedvelői számára. A sétánk során bemutatjuk a Normafa kevésbé ismert titkait, legendáit és a mendemondákat, melyek körüllengik a környéket. A túra során megtekintjük az egykori ÁVH villát és annak pincéit, ahol Rajk László is raboskodott és jelenleg a Normafa Látogatóközpont működik, megkeressük hol állt az eredeti Normafa, amely árnyékában Vörösmarty Mihály felolvasta a „Csongor és Tünde” művét Deák Ferencnek, Bajzának és Toldynak. Megtudhatjuk, hogy mi köze a druidáknak, az 1848/49-es szabadságharcnak, vagy éppen Papp Lacinak a Normafához, de azt is hogy 150 éve hol volt a főváros határa.

Megismerhetjük a Normafa híres sporttörténetét, az ország első síugró-versenyének helyét, de az öttusa, bicikli, motor és különböző futóversenyek érdekes történeteit is.  Ellátogatunk az Anna-rétre, ahol a szánkózás szerelmesei több mint száz éve megfordulnak és ahol már a 1800-as évek elejétől állt egy kis kápolna és megmutatjuk a főváros első hivatalos Kossuth szobrát. A sétát a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény történészei tartják.

Találkozási helyszín: Normafa Látogatóközpont (Budapest, Eötvös út 48, 1121) 9.45-kor.

A séta 10.00-órakor indul és legkésőbb 12.00-ig véget ér.

A projekt a Budapest 150 emlékév részeként, a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Művelődési Központ anyagi támogatásával valósul meg.