Magyar leiras:

Városmajor, agyonütött vasárnap,
alkony, ezerkilencszázharmincöt;
piros felhőhajóraj kóricálgat
az őszbehajló gesztenyés fölött.”
/Jékely Zoltán: Lézengés vasárnap délután, 1935./

A XII. kerületben számos olyan közpark található, amelyek története jóval korábbi időkre nyúlik vissza, mint amióta a szabadidő hasznos eltöltése céljával a nagyközönség számára megnyitották őket. A séta során megtudhatjuk, hogy mi volt a Gesztenyés kert, a Vérmező és a Városmajor helyén, mielőtt parkká alakították volna őket, valamint azt, hogy a 17. században még a szőlőültetvényeiről és boráról ismert Németvölgy, hogyan vált az egyesített főváros egyik legdinamikusabban fejlődő városrészévé. Szóba kerülnek majd a Magyar Optikai Művek és elődeinek híres találmányai és olyan nagy alakjai, mint Eötvös Loránd vagy Papp Laci, de az első fővárosi magánelmegyógyintézet és a Testnevelési Egyetem történetével is megismerkedhetünk a túra során.

„Szurkálnak, óvnak tudós orvosok,
írnak is nekem, én hát olvasok.
S dolgozom, ímhol e papírhalom
a működésben van a nyugalom.”
/József Attila: (Le vagyok győzve…), 1937./

Bemutatjuk a Városmajor közelében működött egykori gyógyintézményeket, amelyek közül több, országos szinten is egyedülálló volt, és megtudhatjuk, hogy mivel töltötte idejét Babits Mihály és József Attila a Szieszta Szanatóriumban. A séta során fény derül arra is, hogy honnan kapta a nevét az Alkotás út, a Kékgolyó utca, a BAH-csomópont vagy a Vérmező, valamint megtekintjük a környék egykori híres lakóinak villáit és lakóházait.

                             

A projekt a Budapest 150 emlékév részeként, a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Művelődési Központ anyagi támogatásával valósul meg.